Monday, January 12, 2015

Bolje raspoloženje uz lepše osvetljenje


Rasveta ume da učini prostor u kome boravimo veoma prijatnim, kako za ne koji borave u njemu tako i za sve ostale.

Takođe, svedoci smo da spoljna rasveta oplemenjuje i čini privlačnijim i eksterijer, tako da  možemo da uživamo u kreacijama i maštovitosti proizvodjača rasvete. 


Ovaj blog upravo želi da rasvetli i osvetli fascinantu ulogu rasvete u oživljavanju našeg privatngo i poslovnog okruženja.

Ako ste neko kome nedostaje dnevnog svetla u sobi, zidovi su tamni, a prozori bi mogli biti veći i bolji, još i ako su postavljeni na severnoj strani, a baš ste neko ko voli prostorije koje su svetlijeg tipa, verovatno ste se zapitali kako da sa nekoliko praktičnih stvari učinite svoj prostor mestom gde će te se ugodno osećati.Arhitekte kažu, počnite od zidova. Osvežiteih nekom vedrom bojom, belom ili žutom i to će prostoriju za početak učiniti svetlijom. Ako su zidovi već u beloj boji, tada ovu pomenutu žutu možete „preneti“ nanameštaj u vidu jastuka ili nekih drugih detalja.I ogledala mogu biti od velike koristi, jer prostoriju čine većom, a treba ih postaviti tako da svetlo direktno pada na njih kako bi se svetlost „razlila“ na sve strane. Teške zavese ne utiču dobro na osvetljenje, pa ih treba izbegavati, a umesto njih koristiti trakastezavese, venecijanere, žaluzine i sl.

Svetlost je najbolji i najlepši ukras enterijera, pa pažnju posebno treba posvetiti upravo njemu, a zahvaljujućiprisutnosti uspešnih kako stranih tako i domaćih firmi koje se baveproizvodnjom i prodajom rasvetnih tela u našoj zemlji, nije teško pronaći nešto što bi pristajalo eneterijeru u našem domu ili poslovnom prostoru. Ono što stoji na raspolaganju jesu rozetne, fluo, LED i drugarasvetna tela uz načine ugradnje kao:
 •  viseće,
 •  plafonske nadgradne,
 • plafonske ugradne,
 • zidne nadgradne,
 • zidne ugradne,
 • stone,
 • podne.Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru lampi, naročito ako imamo kutak za čitalje ili jednostavno dodatno želimo da upravo lampama oplemenimo svoj prostor.
Od namene prostorije zavisi i plan rasvete, a mnogo prijatnije jeste kada se nalazimo u prostoriji koja ima više izvora osvetljenja.

U stanovima modernijeg tipa, kao i u kuhinjskom prostorijama u poslovnim objektima koja prate savremene trendove, rasveta se postavlja iznad sudopere i kuhinjskog radnog dela. Isto tako, vrlo je efektna rasveta koja pušta snop svetlosti na umetničke slike i fotografije.Ako spadate u srećnike koji imaju kuću, pa još i lepu baštu, nešto što će vam omogućiti da osvetlite trem, stazicu ili neki zaniljivi deo bašte jesu dekorativni fenjeri, kao i ostalo baštensko osvetljenje, po mogućnosti solarnog tipa.

Kada su u pitanju reflektori, oni su poželjni u prostorijama u kojima se čita ili radi za kompjuterom, pa su samim tim poželjni za radne prostorije.TOPLO I HLADNO OSVETLJENJE

Primarno osvetljenje se najčešće odnosi na postavljanje jednog ili više izvora na plafonu prostorije koja joj daje osnovno veštačko svetlo i prevashodno bi trebalo da omogući neometano obavljenje svih dnevnih aktivnosti uz napomenu da za stambene prostore, u većini slučajeva, treba birati „toplo“ osvetljenje (2.700-3.000 kelvina) kao najprijatnije. „Hladnije“ osvetljenje (4.500-6.500 kelvina) koristi se u objektima poslovne namene, u javnim prostorijama, muzejima i sl.3 comments:

 1. Dosta dobrih predloga i saveta u ovom blogu, ja sam vec nesta ugradio od LED rasvete i moj savet je da se pazi kako nebi preterali u ugradnji razlicitih materijala, treba imati ukusa.

  ReplyDelete
 2. LED rasveta daje mogucnost da osvetlite svaki kutak bas onako kako vam odgovara. Da naglasite zid, ili policu, ili neku dekoraciju. Naravno da treba biti umeren u svemu tome, da vam u kuci ne bude kao na vasaru.

  ReplyDelete
 3. ja sam za LED osvetljenje, svetlost je prijatnija, trose manje struje od obicnih i halogenih svetiljki, i jacina svetlosti moze da se regulise. Za nekoliko godina ocekuje se masovna prozivodnja tz OLED dioda, koje mozemo "razmazivati" po zidovima i staklu.

  ReplyDelete