Wednesday, March 25, 2015

Lepa i funkcionalna rasveta u vašem domu

Svaka prostorija u domu ima specifični značaj, pa s toga treba sa posebnom pažnjom pristupiti osvetljenju svake prostorije, jer dok je negde bitna samo funkcionalnost, negde je i estetika, ali svakako je najbitnije pronaći pravu meru između navedenih faktora i s tim u vezi odabrati prave rasvetne elemente.

Tržište danas obiluje različitim rešenjima za moderno osvetljenje doma s obzirom na porast popularnosti i ubrzanog  razvoja novih tehnologija poput halogenih i LED sijalica. Posebna se pažnja obraća na proizvodnju rasvetnih objekata specifično usmerenih na jedno područje ili prostoriju, a ponuda je dovoljno velika da se može relativno lako naći i estetski odgovarajući tipovi rasvete.


Nekoliko saveti pre kupovine rasvete

Prije nego što se sastavi precizan plan kupovine rasvete, važno je biti svestan najvažnijih karakteristika svake prostorije u koju se postavlja novo osvetljenje. Potrebno je odrediti njenu primarnu funkciju i planirati rasvetu prema tome.

Dobro ustanovite da li vam trebaju dekorativna svetla u prostorijama u koje gosti retko zalaze? Verojatno ne. S druge strane, znamo već da treba ugraditi usmerena svetla i to ona koja ne proizvode mnogo topline u, na primer kupatila, kako bi lakše mogli koristiti isto.

Odredite položaj svake sobe u odnosu na strane sveta i veličinu prozora. Potrebno je jaču rasvetu postaviti u prostorijama okrenutim prema severu, jer zimi tamo neće dopirati skoro ništa prirodne svetlosti.

Pokušajte što detaljnije odrediti što vam točno treba od rasvete.

Nekoliko opštih zaključaka o rasveti po prostorijama

Hodnik 

S obzirom da je hodnik prva prostorija u koju će ući neko ko vas posećuje utisak koji ostavlja vrlo je važan. Rasveta u hodnicima bi uvek trebala stvarati toplu atmosferu dobrodošlice, biti neusmerena i ne prenaglašena, što se može dobiti kombinacijom visećih lustera, zidnih svetiljki i lampiona. Preporuka je da se fokusirate na neusmereno, ambijentalno svetlo u toploj beloj boji, bez suvišnih detalja s neuobičajenim bojama i kombinujte ga s velikim ogledalima koja će svetlost dodatno naglasiti.


Dnevni boravak 

Verovatno je dnevni boravak najvažnija prostorija u kući s obzirom da tamo ljudi provode najviše vremena. Naglasak treba biti na rasveti koja se lako kontroliše i koja je u skladu s prirodnim osvetljenjem putem prozora, ali i ostalim izvorima svetlosti poput televizije. Preporuka je kombinacija moderno dizajniranog lustera i stajaće podne rasvete u obliku velikih lampi. Koristite tzv. akcentirajuću rasvetu, male izvore svetlosti koji će goste obraćati pažnju na stilski ključne elemente vašeg dnevmog boravka poput kamina, ukrasa, moderno dizajniranog ili stilskog nameštaja ili slika. Dodatnu fleksibilnost i pogodnost daju lampe s regulacijskim prekidačima, na kojima, na principu potenciometra svetlost lako možete pojačavati ili smanjivati, a možete time precizno odrediti željenu jačinu svetlosti i kreirati željeni ugođaj.

Kuhinja

Kuhinjska rasveta uvek treba biti funkcionalna i omogućavati rad sa usmerenim izvorima svetlosti, trebali bi osvetljavati sve važne radne površine. Dobra solucija može biti LED rasveta, pogotovo za usmereno osvjetljenje u toploj ili neutralnoj beloj. Ako vam je kuhinja ujedno i trpezarija i prostor za druženje, dodajte i nekoliko manjih izvora svetlosti koji će stvarati osećaj opuštenosti.Kupatilo

Osnova rasvete u kupatilu može biti ugradna zidna lampa u kombinaciji s halogenom sijalicom koja će pružati belu, intenzivnu svetlost. Naravno, tu su potrebna i manja usmerena svetla za osvetljenje područja tuša i iznad ogledala. Preporuka je ne koristiti bilo kakve dekorativne svetiljke ili komplicikovane dizajnirane lustere, jer bitno je da je rasveta u kupatilu funkcionalna i jednostavna.

Spavaća soba 

Spavaća soba zahteva kombinaciju jakog, neusmerenog osvetljenja, nekoliko manjih elemenata zaduženih za proizvodnju toplijeg, ali slabijeg osvetljenja, poput zidnih lampiona ili lampi za čitanje. Što se tiče glavnog izvora svetlosti, klasični luster biće sasvim dovoljan, a razmislite i o regulacijskom prekidaču.Zaključak

Uz par dobrih saveta, malo kreativnosti i po koja konsultacija sa profesionalcima koji se bave prodajom rasvetnih tela možete svoj dom osvetliti prostoriju po prostoriju tako da vam boravak u svakoj od njih bude maksimalno prijatan.

3 comments:

 1. Pomocu LED sijalica moze se napraviti lepa atmosfera u svakoj prostoriji. Pogotovo u kombinaciji sa zidnim i podnim lampama.

  ReplyDelete
 2. Posto najvise vremena provodimo u dnevnom boravku svetlost treba prilagoditi prostoru
  da se moze lako kntrolisati i da je priblizna prirodnoj.

  ReplyDelete
 3. osvetlenje je veoma vazno, treba je raditi strucnjak, mada svi mi mislimo da sve znamo, pa i ovo. Ako vec ne zovemo majtore, onda treba se dobro informisati i rekao bih obrazovati se. gde i kako se koristi LED rasveta

  ReplyDelete