Wednesday, February 25, 2015

Nameštaj sa LED rasvetom

LED rasveta može da izgleda krajnje glamurozno i nesvakidašnje, naročito ako se primeni kao dekoracija za nameštaj. U poslednje vreme, mnogi mladi, ali i nešto stariji odlučuju se da njome dekorišu delove stana ugrađujući je u komade nameštaja poput kreveta, stolova, polica… LED rasveta na taj način prostoriji daje jednu sasvim novu dimenziju i stvara ambijent u prostoriji u kojoj nakon napornog dana na poslu možete da se opustite i uživate.


LED rasveta u kuhinjskom nameštaju


Do nedavno, na tržištu je bila dostupna samo LED rasveta u beloj boji, ali sada nameštaj možeda se nađe oplemenenjen svetlom u svim mogućim bojama.
Razmislite, možda bi se baš jedan ovakav predivan komad savršeno uklopio u vaš dom, na primer ispod omiljene sobne fotelje ili ispod gornjeg kuhinjskog elementa. LED rasveta u kuhinji ne samo da može da služi kao dekoracija, već bi mogla biti od velike koristi, kada, na primer, odlučite da ugradite svetlo u policu sa posuđem. Tada biste imali savršen uvid u to gde se šta nalazi, a i sam ambijent u kuhinji bi bio daleko prijatniji, zanimljiviji i zabavniji dok kuvate jelo ili perete sudove.




LED rasveta u nameštaju za dnevni boravak


Visoka podna lampa je zanimljiva, ali i uobičajena u dnevnom boravku, ali bi možda, mnogo praktičnije bilo razmisliti o LED rasveti. S obzirom da je ovo prostorija u kojoj provodimo duge večeri čitajući, gledajući TV, razgovarajući sa porodicom o proteklom danu, primajući goste u posetu, onda bi sebi mogli da priuštimo da se u njoj osećamo posebno, prijatno i “ušuškano”. Za one romantične će prigušene boje tonova rasvete biti prijatnije, a ako vam je funkcionalnost ipak na prvom mestu, zelena i žuta postavljene u stočić će naročito pomoći da se dobro osvetli prostorija, tj. dnevni boravak.


LED rasveta u nameštaju za spavaću sobu


LED rasveta u nameštaju za spavaću sobu, bilo da je to krevet za jednu osobu, bračni krevet ili neki plakar, polica, komoda, noćni stočić, može vašu spavaću sobu učiniti još boljim mestom za odmor. Budite maštoviti, pustite mašti na volju i poigravajte se sa bojama koje mislite da će pristajati vašem nameštaju, a naravno i u skladu sa bojom zidova, zavesa i sl.




Tipovi LED rasvete

LED svetla su prvi put počela da se koriste ranih 1960-ih, a tada su imala upadljivu crvenu nijansu. Na sreću, danas su dostupna tri različita tona:

  • hladno,
  • prirodno i
  • toplo.

Sadašnje performanse LED rasvete nude daleko veći spektar boja i šire polje osvetljenja. Svaka boja služi svojoj svrsi, mada ne postoje precizna pravila koja se odnose na to koja prostorija treba da koristi koji tip LED osvetljenja, ali prakse kaže sledeće:


  • Hladna LED svetla imaju veštački izgled i često se koristi za isticanje stvari u vitrinama i u hodnicima. Može biti dobar izbor za upotrebu u prodajnim objektima, kuhinjama i kupatilima. Hladna LED svetla će imati jačinu najmanje 5500K (Kelvin) ili veća
  • LED svetla sa prirodnim osvetljenjem  imaju blistavost koji je najbliža prirodnoj svetlosti. Ova LED rasveta se može lako ugraditi u većinu kućnog i poslovnog nameštaja. Prirodna LED svetla su između 5500K i 6500K, tj. zlatna sredina između hladnog i toplog svetla
  • Topla LED svetla emituju boju koja može biti od zlatno žute do crvene. Ova vrsta rasvete se obično koristi za spavaće sobe i u salonima mestima. Nije tipično za kancelarijski nameštaj. Topla LED svetla su raspona jačine od 2700K do 3000K.



... a kada je u pitanju kancelarija, poslovni ili izložbeni prostor?

Iako ne postoje pravila koju vrstu osvetljenja treba koristiti u kojoj poslovnoj  prostoriji, najčešće se impelementiraju:

  • Hladni  tonovi LED osvetljenja u vitrinama i izložbenim policama,
  • Prirodno LED osvetljenje u  kancelarijama da bi  zaposleni ostali fokusirani na rad i bili produktivniji,
  • Topli tonovi LED rasvete za opuštajuću atmosferu u prostorijama za ručavanje, sobama za opuštanje (chill out rooms) ili na recepciji.

3 comments:

  1. Led rasveta u spavacoj sobi mi se vise svidja nego u dnevnom boravku.

    ReplyDelete
  2. Meni je ova LED rasveta u kuhinji prava stvar.

    ReplyDelete
  3. lepa je svetlost od LED dioda, ali ne treba preterivati i trpati ih svuda. Evo nekoliko saveta za LED rasvete

    ReplyDelete